CRUISE COLLECTIONS 2017


Kad se u tri dana na tri različita dijela svijeta (Louis Vuitton u Rio de Janeireu, Dior u Engleskoj i Chanel u Beijingu) prikažu tri cruise revije tri, bez dileme, najveća imena mode danas - it makes a big deal!

I više nego očigledno, inspirisan Olimpijskim igrama koje će Rio de Janeireom da zavladaju za tačno 67 dana (istini za volju, možda dijelom vođen i idejom Chanela koji je prije tri sedmice svoju cruise kolekciju predstavio na Cubi) Vuitton je na kružnu pistu Muzeja suvremene umjetnosti (The Museu de Arte Contemporânea de Niterói) poslao modele obučene u atletski krojene komade, čizme izrađene od neoprena i haljine oslikane printom inspirisanim slikama lokalnog umjetnika Aldemira Martinsa. 
Next in line came Dior, sa teatralnom postavom cruise kolekcije unutar zidova Blenheim palače dijelom nas vraćajući u eru vladavine Christiana Diora i Yves Saint Laurenta. Gotovo cjelodnevna predstava započeta Dior Express vozom (koji je uz postavku pribora za čaj izrađenog od najfinijeg kineskog porculana i plišanih naslonjača na reviju prevozio A-listers ekipu), nastavljena je u duhu preplitanja engleske i francuske kulture kako bi, čini mi se, bila maštovito refletovana kulturna i modna interakcija između zemalja koje već godinama "trguju" trendovima. 
Obzirom da me u ovom' momentu mrzi da razmišljam o Chanelu u kontekstu njegove, prije nekoliko sedmica predstavljene cruise kolekcije na Kubi, radije ću Lagerfieldovu predstavu postavljenju u Beijingu, simbolično nazvanu "Paris in Rome", uzeti za dobro proračunati, junski nastavak mog' oduševljenja postavkama ovogodišnjih cruise revija. Istini za volju, postavka Cuba cruise revije na ulice Havane bila je i više nego perverzni teatar uz duh vremena Che Guevare, cigarilosa, starih cadillaca i trošnih, oronulih pastelnih fasada, no,  jučerašnja, treća u nizu revija uklopljenih u pravi mali masterpiece u epizodama,  dio je pravog malog Svetog modnog trojstva predstavljenog kroz kulturu, modu i umjetnost. 

So, who's gonna beat this?












Share:

0 comments