SFF WITH MASTERCARD


Kada ste posljednji put pomisli na Sarajevo, onako iz ugla stranca, da ne kažem turiste, na što vam je misao prvo pala? Sarajevsku vjećnicu? Olimpijske planine? Žar ulica i ljudskih, ljeti bosih stopala? Misao za mišlju i već ste u augustu, spremate se za još jedan, mnogi ovih dana vole reći "najveći do sada" Sarajevo Film Festival. 
A ja bih rekla "najveći" je bio svaki.
Ako vas ne samo misao, nego i put ovih dana nanese u Sarajevo, dajte si osjetiti pločnik onih gore zamišljenih ljeti bosih stopala i zaputite se uzvodno.

METROPOLIS MIDTOWN

Ne možete ne proći Ferhadijom. Prvom Titovom, pa Ferhadijom. Zastaćete tu i tamo da poslušate muziku Sarajeva, uhvatite u vješt kadar ples ulice, ali već pri dnu ulice nemojte okrenuti glavu u pogrešnom smjeru, jer Metropolis Midtown je prvo place to stop u ovom dijelu Sarajeva - mjesto gdje vrlo lako možete naići na "poznate face", starce, mladež, neko će tu čitati svoj u nastanku scenarij, neko će završavati svoje poslove, one koji prekoračuju prostor radnog vremena, neko će samo sjediti i udisati Sarajevo. Vrlo skladno uređen prostor u kombinaciji sa pregršt slastica i finih toplih pričica apsolutni su favorit svih Sarajlija već na prvi, ne pogled, nego korak Ferhadijom.









SARAJEVSKA VIJEĆNICA 

Nedaleko, par ulica dalje, kroz čaršiju i pločnike, naići ćete na zgradu austrougarskog kova, ali malo novijeg izdanja. Sarajevska vijećnica nalazi se tik uz sve ono što Sarajevo čini Sarajevom; čaršiju, Sebilj i miris svježe spremljene domaće hrane. U pričama, najpoznatija titula Vijećnice je njena uloga Gradske biblioteke, odnosno Univerzitetske i nacionalne biblioteke. Danas, ako me još pratite na ovom putu obilaska Sarajeva, svi putevi vode ka Vijećnici - mjestu u kojem će svako pronaći nešto "oduvijek svoje" - fotografi nevjerovatan izvor čiste svjetlosti, ljubav - vrlo često mladenci, note i muziku - svi oni koji su došli da osluškuju - Sarajevo, historiju...







TREBEVIČKA ŽIČARA

Znate li da je Sarajevo cijelo u obalama? Onim ovdje i onim preko mosta.
A mostova ima u nedogled i svaki će vam pričati drugu priču. Kad kročite iz Vijećnice, nastavite ravno, preko jednog ovakvog mosta do Careve dzamije, a onda jos dalje, uz stepenike naviše ka vrhu Sarajeva. Ne možete ići krivim putem, koraci turista ispred vas, gotovo u kolonama, odvest će vas do Sarajevske žičare, one koja se nakon 26 godina ponovo vratila Sarajevu. I neće vam smetati ni visina, ni koji stepen više na Suncu kad ispred sebe ugledate Sarajevo kakvo ne možete vidjeti sa one druge strane mosta...









SUNNYLAND TREBEVIĆ

Najzad, kada ste se popeli na više od 1 000 metara nadmorske visine i kada već razmišljate da bi se onaj planirani trodnevni posjet Sarajevu ipak trebao produžiti, udahnite zrak i zaboravite svu užurbanost koju ste ostavili iza sebe i usporite si korak jer negdje na pola sata šetnje se nalazi pravo malo mjesto sreće sa onim najdivnijim, sa slika, pogledom na grad. Ako ste se na momenat uspavali, Alpine Coaster ce vas vratiti "na noge" jer ni na momenat ne smijete da zaboravite da ovaj grad diše pri svakom vašem koraku.
Ili letu.

Kako god okrenete...







Za Sarajevo vam ne treba mnogo -
mrva čiste želje i pregršta osmijeha. Ne opterećujte se kazaljkama.
Ni valutama.
Mastercard u iscjepanim 501 Levisicama radi pravi vibe.


Share:

0 comments