32. NIVEA FASHION WEEK / REVIEW

Nakon 32. pokušaja organizovanja sedmice mode u Sarajevu, izgleda da je ljudima iz Udruženja manekena i modnih kreatora BiH najzad gotovo pošlo za rukom da organizuju nešto  što bi se najbliže moglo etiketirati kao sedmica mode (iako to kod nas već godinama traje samo tri dana). 
Huh, iako samo tri noći, organizatori su se potrudili da "istresu" cijeli vagon dizajnera i dizajnerčića (iako bi za neke sasvim sigurno bilo bolje da se nikad nisu ni pojavili baš onakvi kakvi su se pojavili, al' nejse).. Neću pisati o onima kojima je izvedba "glamurozne punđe" na glavi najviši domet kada je riječ o frizurama, niti o onima koji od satena ni korak dalje nisu napravili, već o 6 dizajnera koji su i sami , bez upada drugih, mogli sasvim kvalitetno da popune program sedmice mode.


Prva od njih je Svjetlana Prolejedina dizajnerica koja me tokom ove tri noći oduševila odabirom make upa i frizura. Totalno svedeno, minimlan make up, natural beauty, zalizana kosa, neuredne obrve - idealan catwalk look (za razliku od onih koji su na licima modela pokušali da iscrtavaju zatalasani krški reljef -.-'








Arnel Vučić - ženstveno, smjelo, drugačije.







Marko Feher je ime za koje ste već vrlo vjerovatno čuli (ako niste, vrijeme je da počnete da googlate) - pobjednik druge večeri Nivea Fashion Weeka, (dijela koji je posebno organizovan za studente/dizajnere s tekstilnih fakulteta u Bihaću i Banja Luci). Ejmen za Marka, pred ovakvim dečkom, svi drugi bh. wannabe/samoprozvani/etablirani dizajneri već sada mogu da se povuku u sjenu.








Marijana Pećanac,  još jedna studentica koja je svojom kolekcijom porazila većinu drugih dizajnerskih kolekcija prikazanih tokom ove tri noći. 






Ehh, sad... Emina Husedžinović, poznata bh. dizajnerica koju ja sigurno ne bih uvrstila među top 6, da nije bilo nekoliko relativno zanimljivih krojeva. Rekla bih de je Eminu pri kreiranju ovih modela haljina ponijela ideja wannabe Elie Saab, pa joj se stoga za dizajn ni ne može reći da svjetski zaostaje. Malo Saab, malo Murad - i evo vam savršena kolekcija maturskih haljina s potpisom bh. dizajna.
(Emina je svakako zaslužila bravo za aktuelnost krojeva)








Reviju Amine Hasanbegović, dizajnerice iz Novog Pazara sam pratila i nekoliko dana prije početka Nivea Fashion Weeka, tokom njenog predstavljanja u Beogradu, pa sam u Sarajevu mogla uživo da utvrdim već viđeno. Iako pomalo futurustički dizajn za BiH (opet sam zla) nikako mi ne uspijeva, a da ne pomislim na poznati libanski dvojac Saab-Murad u trenucima kad  u haljini vidim realizaciju bajke (profesionalna deformacija, šta li) tako da  uglavnom bježim od ovakvih ideja dizajna - mada, s druge strane, mogu biti jako dobra ideja ako na umu imate maturu, vjenčanje ili (kod nas) rijetke trenutke crvenog tepiha.




O svemu ostalom (šljaštećim helankama označenim kao modni dizajn /for God sake!/, jeftinoj golotinji, head-to-toe satenu, tip "Zvezda Granda" manekenkama)  se ne usuđujem ni da pišem, i ovako će već da me osude na javni linč..



Share:

6 comments

  1. Hahahahaha I love u!
    Meni je prvo vece bilo totalno cool (s obzirom na to sta sam očekivala) i zao mi je sto ne ispratih ostale dane. P.S. everybody loves Elie Saab and Zuhair Murad ....u know what I mean ;)

    ReplyDelete
  2. Potpisujem sve što si napisala :) Ovaj "naš" fashion week liči na cirkus, počevši od dizajnera, organizacije, manekenki, dalje no comment :)
    Čast izuzecima čiji je trud i rad neosporan i koji definitivno ne pripadaju ovdje...
    Vi blogeri ste jedini predstavnici mode u ovoj zemlji :D

    ReplyDelete
  3. Vidim svašta sam propustila ), iskreno žaljenje za prvo veče koje je očito i bilo jedino koje se trebalo ispratiti. Amina me oduševila revijom prije Sarajeva, a ova zadnja fotografija, kada sam vidjela na jednom portalu neki dan, mislila sam da se neko šali, ali izgleda da je surova istina ! Šta reći ...

    ReplyDelete
  4. Ne razumijem zbog čega te repeticija i ugledanje "manjih na veće" iznenađuje. Na koncu moda se reanimira, svakodnevno. Koga Zara imitira, koga H&M, koga Top Shop, koga kineski online shopovi. Ko inspiriše kreacije Matije Vuice. Nije totoliko strašno, kao što nije ni strašna tvoja inspiracija haljina na pantolone aka Emma Watson few days earlier. Istina, uvijek može bolje, i istina BiH uvijek pravi baby steps, no s obzirom na urnebesnu tragikomiku naše "modne"(a ako ćemo i life style) scene i ovo je elhamdulila.

    ReplyDelete
  5. Odličan osvrt na našu sedmičicu mode i bravo za Marijanu Pećanac

    ReplyDelete
  6. Napokon jedna konstruktivna kritika, bez laznih hvalospjeva, bravo za hrabrost

    ReplyDelete